Манол Пейков | Електронна книжарница Booklover

Манол Пейков | Рецензент

Манол Пейков

е роден и живее в Пловдив. Завършва ЕГ – Пловдив и Американски университет в България. Създател е на културно-информационния гид „Програмата Пловдив Инфо“ и на звукозаписно студио „Пекарната“, чийто съсобственик е. От 2006 г. работи като управляващ съдружник в издателство Жанет 45, където се грижи за преводните издания. За последните осем години е организирал над 30 турнета с водещи чуждестранни автори. Издадените от него книги са носители на редица награди.

Политическата му активност рязко се изостря по време на правителството на Орешарски, когато с думи (в пресата и социалните мрежи) и дела (на площада) се противопоставя на мерзкото двуличие и дълбоката олигархична обвързаност на управляващите.

Манол вярва в неотменимата роля на културата като „крясъка на човеците пред лицето на собствената им съдба“ (по Камю) , както и че образованието несъмнено е най-важният фактор за възхода на една нация. Ерго – в категоричната необходимост сериозно да се инвестира и в двете.

През 2001 г. Манол издава авторски албум с песни под заглавието „Без и със“. Превежда, най-вече поезия („Балада за Стария моряк” от С. Т. Колридж, награда „Пловдив“ за художествен превод; „сърцето ти нося(в сърцето си го нося)“ от е.е. къмингс, специална награда на Съюза на преводачите в България, 2015 и награда „Хр. Г. Данов“, 2016).

Най-нови книги