КИБЕА | Електронна книжарница Booklover

КИБЕА | Издателство КИБЕА | Детски книги

Подреди резултатите по

                 
1 2

Името „Кибеа“ е производно от Кибела – фригийската богиня, велика майка на боговете, чийто култ бил почитан и в днешните български земи.

Издателство КИБЕА е създадено през 1991 година от Димитър Златарев и до 2005 година той определя същността на издателската политика, която ние следваме и продължаваме да развиваме.

Първата книга на КИБЕА излиза през 1992 година и оттогава насам се утвърждават като обичани и търсени от читателите серии, формиращи облика на издателството – „Познай себе си“, „Здраве“, „Оракул“, „Ерос“, „Знание“, „Личности“, „Кулинария“, „Художествена литература“ и „Детски книги“.

КИБЕА е издателството, което наложи на българския пазар публикуването на Ню ейдж (New Age) литература, както и на литература за самопомощ (self help), като продължава да бъде лидер в тази сфера.

Издателството е добре известно с двете си основни серии „Познай себе си“ и „Здраве“. Те дават израз на нашия стремеж не само да разпространяваме идеи, ценности и ориентири за постигане на балансиран, хармоничен и изпълнен със смисъл живот, но и да изграждаме общност от съмишленици, които да ги реализират в своя живот.

Убедени сме, че единствено познанието може да ни предпази от напразни страхове и фатални грешки и че толерантност и разбирателство между различните етноси може да има, ако се познават и уважават историята, традициите и обичаите на народите. Това ни мотивира да публикуваме книги като „Ислямът: Религия на силата, или силата на една религия“ от Жан-Клод Баро (1992), „Владетели на Османската империя“ (2003), съставител на текста по наша поръчка – Светлозара Костова, богато илюстрираните издания „Световните религии“ от Джон Баукър (2004), „Европа: Континент с глобална мисия“ (2009) от холандския философ и социолог Хари Салман, публикувана на български и английски език.

Издателството активно присъства на българския и международния пазар и всяка година представя своята продукция със самостоятелен щанд на панаирите на книгата в Болоня, Лондон и Франкфурт.

Един от „специалитетите“ на издателството са илюстрираните книги – албумни издания като „Естетика на модерното изкуство“ от проф. Димитър Аврамов и „Борис Георгиев от Варна“, с автор на текста изкуствоведа Пламена Рачева, илюстровани енциклопедии и книги от типа pop-up, сред които „Чудеса на архитектурата“ и „Модерна архитектура“, реализирани и в чужбина, триизмерната книга „Космически кораби“, публикувана на десет езикa от издателство „Кьонеман“. Автор на триизмерните модели е Антон Радевски, художник и дизайнер, включен в Топ 10 на признатите в цял свят хартиени инженери (paper engineer).

Издателството е носител на престижните награди „Христо Г. Данов“ и „Бронзов лъв“ за принос в издателската дейност.

КИБЕА кани автори и организира семинари с вярата и убеждението, че прилагайки на практика посланията на нашите издания, читателите ще се заредят с повече енергия и увереност, за да живеят по-пълноценно, по-мъдро и с максимална вярност към себе си.

Нашият постоянен стремеж е да поднасяме на обществото нови и провокативни идеи, каквито присъстват още в най-ранните заглавия на издателството. Някои от темите, които преди 20 години четящата аудитория приемаше по-скоро като „несериозни“, едва ли не „смахнати“, днес вече имат научно обяснение. Все повече хора проявяват интерес към автори, доразвиващи тезата за въздействието на мисълта върху здравето и просперитета, за влиянието на планетите – и най-вече на Луната – не само върху флората и фауната на Земята, но и върху емоционалното и физическо благоденствие на личността. Наред със заглавията, отразяващи холистичния подход към здравето, присъщ на традиционната източна медицина, която на Запад наричаме алтернативна, КИБЕА публикува и редица изследвания и трактовки на учени, изповядващи изцяло западния модел на третиране на болестта и използващи ултрамодерни методи и технологии от медицинската практика на ХХІ век. 

Екипът ни е малък и безкомпромисен в работата си. Дейността ни е подчинена на идеята книгата да бъде изцяло в услуга на читателя – съвременна, оригинална, вълнуваща и аргументирана.

Ето и хората от екипа:

Димитър Златарев – основател на КИБЕА, е човекът с мащабно, нестандартно мислене, отворен за многостранни иновации, който прокара пътя на редица авангардни и актуални идеи в българското книгоиздаване. Журналист и преводач-полиглот, с чувствителни сетива и задълбочени познания за класическата и съвременната европейска и американска литература, Димитър Златарев разкри неизследвани тематични ниши, адресирани към интереса на любознателния и взискателен читател.

Марияна Златарева – съучредител на Издателска къща КИБЕА, от 2005 година е неин управител.

Преводачите на издателството Жанета Шинкова и Станислава Миланова работят с нас от създаването на КИБЕА, а към тях по-късно се присъединиха Ирина Манушева, Яна Божинова и Ирма Йорданова.

Редакторите ни – Ваня Николова, Анета Мечева, Сирма Велева, Милена Христозова, Милка Рускова, Светла Цветанова с афинитет и респект към изящния текст, допринасят автентичният блясък на авторовите слова да се разкрие пред читателя с прецизен изказ, яснота и елегантност.

Момичетата от отдела за компютърна обработка – Мария Симеонова, Христинка Младенова, Здравка Славева, Жени Бояджиева, ръководени от нашия художествен директор Краси Деспотова, изградиха отличаващата се характерна визия на КИБЕА на книжния пазар.

Търговският отдел – Мариана Игнатова, Катя Мицанска, Ани Андреева и Борис Стоянов, заедно с Галя Дянкова – връзки с обществеността, се грижат за разпространението на информация за новите издания на КИБЕА и за организираните от нас събития, добавяйки значими щрихи към общата картина, синхронизирана от координатора на всички дейности в издателството Валя Бъсина и главния счетоводител Деси Петрова.

За всички, които ценят добрата журналистика, е нашият нюзлетър, списван от Дара Цветкова. Всеки материал, публикуван в него, представя с неподражаем стил личното й отношение към представената книга или тема.

Наистина, едно почти напълно женско царство, в което обаче, освен завеждащия автомобилния парк на фирмата Борис Стоянов, присъства още един важен и гласовит представител на мъжкия пол – голдън ретривърът Ричард. След като с авторитетен глас отправи всекидневното си послание, че вече е на работната площадка, Ричи не пропуска периодично да напомни, че и той е човек, и очаква да бъде подкрепен с нещо за хапване. С безрезервната си обич, която щедро раздава, той поддържа онази атмосфера, която ни кара да забравим, че работим в офис, и ни стимулира всеки ден да даваме най-доброто от себе си в интерес на общата работа.

Разбира се, за да постигнем резултати, ни помагат нашите съобщници и приятели, въвлечени в общото дело, които тук не бихме могли да изброим поименно. На тях, и на нашите предани читатели – СЪРДЕЧНО БЛАГОДАРИМ!

В материален план резултатът от общата ни работа се побира между двете корици на книга или дори в още по-малки по размер носители на информация, но ние вярваме, че обхватът и смисълът на идеите, вложени в тях, водят много по-дълбоко в пространството на мисълта и много по-далеч в координатите на времето.

Най-нови книги