За нас | Електронна книжарница Booklover

Какво е Booklover?

Българската книжна сцена става все по-многолюдна и многообразна с всяка изминала година. Лесно е човек да се изгуби в дебрите й. Още по-лесно – да пропусне нещо, което го вълнува и интересува.

Замислихме Booklover като кураторски проект, чрез който да споделяме важни заглавия и добри издателски практики. Всяка седмица подбираме по три книги, които считаме за значими. Повечето са нови, но сред тях има и стари издания, които, поне по наше мнение, не са получили заслуженото внимание или заслужават да бъдат видени и преосмислени в нов контекст.

После каним хора, на чието мнение и вкус вярваме, и които нямат никакъв личен интерес, свързан с конкретното заглавие, освен като читатели и ценители. Молим ги да представят книгата с кратко видео (от 2 до 5 минути) или текст (от една до две страници).

Освен трите заглавия във седмичния ни фокус, подбираме и три книги на месеца – с други думи, общият брой на препоръчаните книги е около 15 на месец.

Разбира се, Booklover е и бизнес начинание. На нашия уебсайт можете да откриете (и да си купите) всички (или почти всички) актуални заглавия на българския книжен пазар.

Но за нас е особено важно е да отбележим, че изборът на заглавия, които да попаднат в специалната ни седмична или месечна подборка, е изцяло читателски. Смисълът на тези препоръки е да откроим стойностните неща на българската литературна сцена – както български, така и преводни; както художествени, така и документални; както в проза, така и в поезия; както за възрастни, така и за деца. 

Излишно е да отбелязваме, че мненията и подборките ни са строго субективни, наши, лични. Функцията им е не да отхвърлят или да заклеймяват, а да приканват, да отварят вратите на вашето внимание и любопитство.

Което ще рече, че основната ни целева аудитория са онези читатели, чийто личен вкус повече или по-малко съвпада с нашия. Ще се радваме, ако сте един (една) от тях. 

На разположение сме – както на споменатия тук адрес, така и в социалните мрежи – за препоръки, коментари, идеи и хрумки – стига да са добонамерени и с положителен знак.