"Площад Диамант" от Мерсе Родореда | Електронна книжарница Booklover

Площад Диамант

Издателство
Превод от :
Година на публикуване
2012
ISBN
9789542810490
Брой страници
166
Корица
Мека корица
Тегло
250 g


Площад Диамант е разказ на една необикновена жена за съдбата й по време на един от най-драматичните периоди за Испания. Това не е история за войната, а за това как човек със собствен мироглед и поразителна вътрешна сила преживява тежките събития преди и след Гражданската война. Главната героиня се превръща в една от най-незабравимите образи в съвременната испанска литература, а според критиците романът е своеобразен връх в творчеството на Мерсе Родореда. Величествен портрет на една епоха!


„По моя преценка това е най-красивият роман, публикуван в Испания след Гражданската война”

Габриел Гарсия Маркес


Мерсе Родореда (1908-1983) заема почетно място сред класиците на XX век в каталонската литература. Пише разкази, романи, поетична проза. Тя е първата писателка, получила високото отличие „Почетна награда за каталонска литература“.


Площад Диамант е най-издаваният   роман на авторката, преведен е на повече от 40 езика. Написан е като монолог на млада жена от беден квартал на Барселона, необразована, но чувствителна, с мощен инстинкт за оцеляване. Това е историята на скромна продавачка в сладкарница, която съумява да отгледа децата си в най-трагичния период в съвременната история на Испания -  Гражданската война и следвоенните години. В Барселона цари глад и терор, което за миг довежда майката до мисълта за детеубийство.


 В семейството героинята устоява на опитите на съпруга си да я обезличи, като още в деня на запознанството им започва да я нарича Коломета, вместо с истинското й име Наталия. Образът, пресъздаден с оригинална поетичност, позволява на читателя да види тези исторически събития в най-интимен план. Коломета се превръща в символ на възраждането на каталонците след тежките изпитания. 


Най-нови книги