"Вратата" от Магда Сабо | Електронна книжарница Booklover

Вратата

Автор
Издателство
Превод от :
Година на публикуване
2017
ISBN
978-619-02-0127-4
Брой страници
272
Корица
Мека корица
Тегло
215 g
Широчина
130 mm
Дължина
200 mm


 „Вратата“ е роман изповед. Героинята, писателка, разказва за отношенията си със своята прислужница Емеренц Середаш, която е нейна противоположност – едната е възрастна, другата млада; едната едва знае да пише, другата живее с думите; едната е упорита, но и изпълнена със смирение, другата притежава гордостта на интелектуалката. И все пак прислужницата има на какво да научи своята господарка. Емеренц твърдо държи на свободата си, на мълчанието си, на самотата си и отказва на всички достъпа до дома си. Какви тайни се крият зад вратата й? На места книгата звучи като размишление за смисъла на човешкия живот, а Емеренц притежава нещо от героините на античните трагедии. Романът „Вратата“ е безспорно един от шедьоврите на унгарската литература и се радва на огромен международен успех. Критиката също е единодушна – оригинална, чудесна, вълнуваща творба.

Книгата е преведена на 42 езика, получава френската награда „Фемина“ за произведение на чуждестранен автор през 2003 г., филмирана е от носителя на „Оскар“, унгарския режисьор Ищван Сабо през 2012 г. и попада в класацията на „Ню Йорк Таймс“ за 10-те най-добри книги на 2015 година. 

Забележителна романистка!
„Монд“

Великолепна, разтърсваща книга.
„Фигаро“

Един роман и един автор, но главно, което е по-рядко, една незабравима героиня.
„Либерасион“

На български предстои да излязат романите на Магда Сабо „Улица Каталин“ и „Пилат“.

Преводът на книгата е направен с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура“ (Унгария) по повод 100-годишнината от рождението на Магда Сабо

Nemzeti Kulturalis Alap


Най-нови книги