"Избрани стихотворения - Константинос Кавафис" от Константинос Кавафис | Електронна книжарница Booklover
24.99 лв.

Избрани стихотворения - Константинос Кавафис

Издателство
Година на публикуване
2022
ISBN
9786190301264
Брой страници
208
Корица
Твърда корица


 Константинос Кавафис, безспорно най-големият гръцки поет и един от най-значимите европейски поети на ХХ в., е роден в Александрия, Египет. Част от ранните си години прекарва в Ливърпул и Истанбул, но впоследствие се завръща в родния си град, който не напуска до края на живота си.

 В продължение на 30 години Кавафис работи като чиновник в министерство, а междувременно пише стихове, които обаче отказва да издаде в стихосбирки. Вместо това Кавафис предпочита да публикува поезията си в местни вестници и списания, и дори на листовки, които сам отпечатва и раздава на всеки, проявил интерес към творчеството му.

  Някои от най-значимите му произведения са написани, след като Кавафис навършва четиресет, и са публикувани след смъртта му. Едва тогава стиховете му получават вниманието и се радват на славата, които заслужават.

  Творчеството на Константинос Кавафис се слави с брилянтно използване на метафори, естетичен перфекционизъм, исторически образи, митологични препратки и философски послания, а темите варират от несигурност в бъдещето и фаталистична носталгия до екзистенциални дилеми и чувствени удоволствия.

 

 

 

 

 


Най-нови книги