"Брюксел, разголен" от Ирина Папанчева | Електронна книжарница Booklover
24.00 лв.

Брюксел, разголен

Издателство
Година на публикуване
2022
ISBN
9786197497960
Брой страници
304
Корица
Мека корица


Дискретният чар на Брюксел. Новият роман на Ирина Папанчева

„Брюксел, разголен“ е роман, написан с дълбоко интимно познание за мултинационалния
контекст в столицата на обединена Европа. Елегантният овладян стил на Ирина Папанчева отпраща към най-добрите образци на съвременната европейска проза, а оригиналната структура на романа допринася за неговото въздействие.
Всяка глава е ситуирана в отделен квартал на Брюксел и носи съответно неговото име,
както и името на героя, чиято история е свързана с това място. Повествованието е наситено с любопитни детайли от историята и ежедневието на града, които изграждат една автентична среда. Взаимодействието между героите и средата, превръщат града в активен участник в романовото действие. Пред читателят се разгръща интересна галерия от образи, оплетени в нишките на една деликатна мрежа от връзки и сюжетни линии. Водещият глас е лиричното алтер его на самата авторка, която присъства ненатрапчиво в отделните истории, съставящи корпуса на романа.

Темата за Европа е вплетена органично в разказа през критичния поглед на авторката към европейските институции и бюрокрация. Другата голяма тема е свързана с идеята за
индивидуалната еманципация на личността от традиционната среда. Това се отнася в еднаква степен, както за местните „бюргери“, така и за „пришълците“ от периферията, без да ни се натрапват културните комплекси и стереотипи, присъщи за повечето автори от Източна Европа.

Като разказвач Ирина Папанчева демонстрира завидно вътрешно самочувствие и
равновесие, което ѝ помага да понесе парадоксите на културния пъзел в Европа, но също така и сложността на междучовешките отношения. Без да е показно емоционален, романът „Брюксел, разголен“ е пронизан от фина еротика и чувствителност, която докосва и очарова читателя.

— Алек Попов


Най-нови книги