"Брюксел, разголен" от Ирина Папанчева | Електронна книжарница Booklover

Брюксел, разголен

Издателство
Година на публикуване
2022
ISBN
9786197497960
Брой страници
304
Корица
Мека корица


Дискретният чар на Брюксел. Новият роман на Ирина Папанчева

„Брюксел, разголен“ е роман, написан с дълбоко интимно познание за мултинационалния
контекст в столицата на обединена Европа. Елегантният овладян стил на Ирина Папанчева отпраща към най-добрите образци на съвременната европейска проза, а оригиналната структура на романа допринася за неговото въздействие.
Всяка глава е ситуирана в отделен квартал на Брюксел и носи съответно неговото име,
както и името на героя, чиято история е свързана с това място. Повествованието е наситено с любопитни детайли от историята и ежедневието на града, които изграждат една автентична среда. Взаимодействието между героите и средата, превръщат града в активен участник в романовото действие. Пред читателят се разгръща интересна галерия от образи, оплетени в нишките на една деликатна мрежа от връзки и сюжетни линии. Водещият глас е лиричното алтер его на самата авторка, която присъства ненатрапчиво в отделните истории, съставящи корпуса на романа.

Темата за Европа е вплетена органично в разказа през критичния поглед на авторката към европейските институции и бюрокрация. Другата голяма тема е свързана с идеята за
индивидуалната еманципация на личността от традиционната среда. Това се отнася в еднаква степен, както за местните „бюргери“, така и за „пришълците“ от периферията, без да ни се натрапват културните комплекси и стереотипи, присъщи за повечето автори от Източна Европа.

Като разказвач Ирина Папанчева демонстрира завидно вътрешно самочувствие и
равновесие, което ѝ помага да понесе парадоксите на културния пъзел в Европа, но също така и сложността на междучовешките отношения. Без да е показно емоционален, романът „Брюксел, разголен“ е пронизан от фина еротика и чувствителност, която докосва и очарова читателя.

— Алек Попов


Най-нови книги