"Досието Жана" от Милена Макариус | Електронна книжарница Booklover
18 лв. Съвременна литература
15.30 лв.

Досието Жана

Издателство
Превод от :
Година на публикуване
2022
ISBN
978-619-02-1024-5
Оформление
Теодор Ушев
Брой страници
192
Корица
Мека корица
Широчина
130 mm
Дължина
200 mm


Когато дъщерята започва да снима документален филм за своите български корени, майката не подозира до каква степен това своеобразно разследване ще я засегне. По настояване на дъщерята майката подава молба до Комисията по досиетата, за да разбере дали е била следена по времето на комунизма, когато е общувала с чужденци в качеството си на преводачка. Отговорът на Комисията е неочакван и разтърсващ. В остър конфликт между поколенията майка и дъщеря се впускат, всяка посвоему и с различни изразни средства, в търсене на истините за миналото и в това задъхано преследване възкръсват призраците на комунизма.

Филмът на дъщерята, Божина Панайотова, носи заглавие Червено, твърде червено. Излиза през 2019 г. във Франция, Германия и България, участва в многобройни фестивали, между които Берлинале, получава награди и широк отзвук в българската и френската преса.

Книгата на майката, Милена Макариус, издадена във Франция от Anne Carrière, се появява през 2020 г., два дни преди локдауна, и въпреки затворените книжарници вестник „Либерасион“ й посвещава двойна страница, подписана от критичката Клер Деварийо.


Най-нови книги