"Портите на Европа. История на Украйна" от Серхий Плохий | Електронна книжарница Booklover
39.00 лв.

Портите на Европа. История на УкрайнаДнес, когато Украйна е въвлечена в кръвопролитна борба с Русия за запазване на своята териториална цялост и политическа независимост, Серхий Плохий прави забележителен преглед на нейната история, който засяга разделението Изток – Запад от древни времена до настоящата криза. Актуалният конфликт е само последният в дългата поредица от сътресения, свързани с украинския суверенитет. Разположена между Централна Европа, Русия и Близкия изток, Украйна е била оформяна и повлиявана от империи, които са я използвали като стратегическа врата между Изтока и Запада – от римляните, през османците, до Третия райх и Съветския съюз.

В „Портите на Европа“ Плохий разучава търсенето на Украйна на собствена идентичност през живота на нейните герои и нейните завоеватели. Това преработено издание от 2021 година включва нов материал, който пренася изчерпателния исторически труд до настоящето, когато Украйна отново е в центъра на световното внимание.

Завладяваща история на пропитата с кръв земя, която толкова често е била и бойното поле, и житницата на Европа.

— Саймън Себаг Монтефиоре

Всеки, който желае да разбере защо Русия и Западът се изправят един срещу друг за бъдещето на Украйна, трябва да прочете този аргументиран, изчерпателен и страстен разказ.

— Майкъл Игнатиев

Убедително и авторитетно проучване, което започва от древногръцки времена и свършва в наши дни.

— „Файненшъл Таймс“


Най-нови книги