"Атлантически експрес" от Георги Тенев | Електронна книжарница Booklover
20 лв. Съвременна литература
17.00 лв.

Атлантически експрес

Издателство
Година на публикуване
2022
ISBN
978-619-7517-12-5
Оформление
Мила Янева-Табакова
Брой страници
212
Корица
Мека корица
Широчина
1300 mm
Дължина
2400 mm


Атлантическият експрес напуска Европа по крехкия виадукт през океана. На борда са бежанците от Стария континент, загубили своите илюзии. Индустрията и науката са претърпели провал – животът е превърнат във форма за синтетично оцеляване. Зад новата стена на изток се крие огромна и неясна заплаха… Апокалипсисът на Европа е неизбежен. 

В едно различно измерение корабът „Източник“, воден от самотна млада жена капитан, пресича галактика, различна от Млечния път. Мисията е част от свръхпроект на високоразвита цивилизация, която търси нови планети и еволюционно безсмъртие.

Как ще се преплетат пътищата и съдбите на отминали аналогови поколения и бъдещи хора хибриди? Катастрофа, край или начало на времето ще бъде тяхната среща?

Научно-фантастичен, антиутопичен, „Атлантически експрес“ всъщност е тревожно актуален. Роман предупреждение, провокация към въображението и разума.

Литературата може да бъде страшна, когато очите й са обърнати навътре към човека и той се окаже най-голямата бездна. По-дълбока дори от междупланетната празнота. 

Георги Тенев пише своя  роман през последните шест години. Но сънищата и пророчествата в него са започнали страшно и ускорено да се сбъдват още докато авторът е довършвал последната страница.

Аз не съм напълно убеден, че тайният ръкопис на Георги Тенев трябваше да става публичен именно сега – малко преди края на света. Защото смятам, че би бил чудесно, свежо четиво за след края му.

Радослав Парушев

 


Най-нови книги