"Медицинска хуманитаристика - Теми, термини и превод" от Ивета Ташева | Електронна книжарница Booklover

Медицинска хуманитаристика - Теми, термини и превод

Издателство
Година на публикуване
2022
ISBN
9789542838685
Оформление
Фиделия Косева
Редактор
Амелия Личева
Брой страници
164
Корица
Мека корица
Тегло
300 g


Медицинската хуманитаристика е сравнително млада дисциплина, в която се откроява мултидисциплинарен подход, при който медицината влиза във взаимоотношения със социалните и поведенчески науки (социология, психология, културна антропология, история, право), но се среща и с моралната философия, както и с литературата, театъра и изобразителното изкуство. В рамките на специализирания превод медицинският не е просто един от най-трудните, но е и най-отговорен.

Д-р Ивета Ташева
е сред водещите кардиолози в България. Тя е началник на Клиниката по кардиология към УМБАЛ „Софиямед“. Има придобити специалности по Вътрешни болести, Кардиология и Инвазивна ангиология. През последните години разработва авангардно лечение на миомните възли чрез емболизация на съдовете, захранващи матката.

През 2019 г. защитава докторска дисертация в Медицинския факултет на СУ „Св. Кл. Охридски“, където е  водила семинари по вътрешни болести и кардиология, а в момента чете лекции по Превод на медицинска терминология към МП „Преводач-редактор“. Автор е на над 80 публикации в най-реномираните чужди и български медицински списания, както и на монографията „Ендоваскуларно лечение на комбинирана периферно-артериална и коронарна болест“, изд. „Просвета“, С., 2022.


Най-нови книги