"Езикът на третия райх. Бележникът на един филолог" от Виктор Клемперер | Електронна книжарница Booklover

Описание

Невероятният анализ на нацисткия език и оценката на Клемперер за ролята на езика в политиката на изтребление на нацисткия режим си остава и до днес образец за всеки подход към разбирането и ролята на езика във времена на реакционност и агресия. „Езикът разкрива всичко“ – казва Клемперер.
—Нина Пауър, културолог и преводач

LTI. Бележникът на един филолог е ключово произведение в опитите да се обясни и преодолее Lingua Tertii Imperii, езика на Третия райх. И днес, 72 години след първото издание на книгата, тя продължава да бъде изключително актуална, ставаме свидетели на нарастваща употреба и злоупотреба с понятията и лексиката на нацизма.
Националсоциализъм и език.
Дигитален цикъл лекции във Философския семинар на университета в Кил, 2021 г.

На руския читател и самият език, и механизмите на функционирането му изглеждат до болка познати. Още от първите страници става ясно: там при тях, естествено, всичко е било по-различно, но и там, и у нас онова, което се случва с езика, е едно и също. И продължава да се случва… Думите могат да бъдат като минимални дози отрова: не забелязваме, че сме я погълнали, тя сякаш не оказва никакво въздействие, но след време отравянето е налице. Книгата на Виктор Клемперер е нещо като противоотрова.
—Михаил Новиков, Коммерсантъ

Със своите записки под заглавие LTI Клемперер си поставя не само научни, но и педагогически цели. Какво може да се научи от Езикът на Третия райх? Клемперер отговаря така: „Онова, което съзнателно искаме да скрием от другите или от себе си, дори и онова, което несъзнателно носим в себе си – езикът го изважда наяве“. Можем да бъдем свободни само чрез съзнателно отношение към историята, чрез откровен исторически прочит.
—Евгений Ункер, германист и юрист

Езикът на третия райх. Бележникът на един филолог

Издателство
Език на изданието:
български
Превод от немски:
Година на публикуване
2022
ISBN
978 619 186 713 4
Оформление
Милена Вълнарова
Редактор
Антоанета Димитрова
Брой страници
400
Корица
Мека корица


Езикът на третия райх

Рецензия от Валентин Калинов


от Валентин Калинов

Валентин Калинов, философ и психолог. Преподавател в ПУ "Паисий Хилендарски". Работи в областта на психоанализата, философията на психиатрията и теорията на културата. Сътрудник на ИК КХ-Критика и Хуманизъм, превежда от италиански език (Дж. Агамбен, К. Гинзбург).


Най-нови книги