"Може би Естер" от Катя Петровская | Електронна книжарница Booklover

Може би Естер

Издателство
Превод от :
Година на публикуване
2022
ISBN
978-954-553-212-2
Оформление
Христо Райчев, Румен Баросов
Брой страници
242
Корица
Мека корица


Наистина ли се е казвала Естер, бабата на бащата, която през 1941 г. останала сама в Киев, в жилището на забегналото семейство? Думите на идиш, които тя доверчиво отправила към немските войници на улицата – кой ги е чул? А когато войниците застреляли бабушката, с „небрежна рутина“, – кой е стоял на прозореца и е гледал?

В Киев и Маутхаузен, Варшава и Виена, Катя Петровская изравя фрагментите на една разбита семейна мозайка – материал за епохален роман, предаден под формата на сбити истории. Авторката пише за пътуванията си до сцените на действие, рефлектира едно разломно и травматизирано столетие и поставя на фокус фигури, чиито лица вече не могат да се разпознаят. Недоверие, скрупули и усет за комичното са заложени във всяко изречение на тази завладяваща книга.

Незавършената семейна история, която Катя Петровская разказва в кратки глави, можеше да бъде и трагичен епохален роман – студентът Юда Щерн, един прачичо, извършил през 1932 г. атентат срещу немския консул в Москва. Братът на Щерн, революционер от Одеса, си дал в нелегалност името „Петровский“. Един прадядо основал във Варшава сиропиталище за глухонеми еврейски деца. Но щом като дори и името не е сигурно, какво въобще може да знае човек?


Най-нови книги