"Междено време" от Иван Илчев | Електронна книжарница Booklover
5.00 лв.

Междено време

Автор
Издателство
Година на публикуване
2005
ISBN
954-529-347-0
Брой страници
336
Корица
Мека корица
Тегло
300 g
Широчина
140 mm
Дължина
200 mm


Годините в началото на ХХ в. минават за едва ли не „най-чудесното“ време в недавното ни минало. България възправя ръст, широки булеварди пресичат доскорошна ориенталска София, трамваи прозвъняват, по полетата излизат първите машини. Оптимизъм и надежда. В паметта на съвременниците, облъскани от военни изпитания, те си остават „златни“. „Чудото“ е дело на стотици хиляди незнайни българи. Един поне можем да изтръгнем от забравата - Илия от Бяла Черква. Преди десетина години дневникът му, воден педантично от 1 януари до 31 декември 1900 г. бе открит и после издаден в Токио от японския българист Кенджи Тераджима.

Записките ни дават рядката възможност да надникнем в случките, грижите и радостите на обикновения българин. Какво знаем за него? Не за хората като маса, като статистическа група, а за него като индивид, като личност с своите проблеми. Може би сходни с тези на другите, но за него най-важни, защото са негови. Досега малцина са поглеждали към отделния човек. Не значимия. Обикновения.

Амбицията на тази книга е да възкреси момента. Облягайки се на дневника на белочерковския селянин. Но не само на него. А на стотици документи, спомени, вестникарски статии, размисли и коментари. Да представи живота на българина в онези дни в неговото пълнокръвие, със сълзите и усмивките му.

Иван Илчев е историк, преподавател в СУ „Св. Климент Охридски“.
Сред книгите му са:
- „Докосвания до Америка“ (с Пл. Митев), 2003;
- "La rose des Balkans. Histoire de la Bulgarie des origins‚ nos jours.", 2002;
- „По на Запад, най на Запад - Япония. Писма на един гайджин.“, 2001;
- „Родината ми - права или не! Външнополитическата пропаганда на балканските народи, 1821-1923 г.“, 1995;
- „Рекламата през Възраждането.“, 1995;
- „България и Антантата през Първата световна война.“, 1990;
- „Уинстън Чърчил и Балканите“ (с Г. Гунев), 1989.


Най-нови книги