"Последното момиче" от Надя Мурад | Електронна книжарница Booklover
21 лв. Онлайн панаир на книгата
17.85 лв.

Последното момиче

Автор
Издателство
Година на публикуване
2021
ISBN
978-619-250-032-0
Брой страници
334
Корица
Мека корица


Моята история за живота ми в плен на „Ислямска държава“
Нобелова награда за мир за 2018 г.
Награда за човешки права „Вацлав Хавел“
Награда за свобода на мисълта „Сахаров“
Предговор от Амал Клуни
Надя Мурад е родена и израснала в Кочо – малко язидско селце в Северен Ирак. Семейството ѝ води скромен, но спокоен и щастлив живот, а тя мечтае да стане учителка по история или да отвори свой собствен салон за красота.
На 15 август 2014 г. животът на Надя се преобръща. Бойци на „Ислямска държава“ избиват жителите на Кочо – мъжете, които отказват да приемат исляма, и жените, които са твърде стари, за да станат секс робини. Майката на Надя, както и шестима от братята ѝ са убити, а телата им – захвърлени в масови гробове. Двайсет и една годишната Надя е отвлечена и отведена в Мосул, където е принудена да приеме исляма и да стане секс робиня като хиляди други млади язидки. Животът ѝ е поредица от изнасилвания и унижения, а смъртта изглежда като желано избавление. Но тя успява да избяга и да разкаже на целия свят за геноцида на „Ислямска държава“ срещу язидите и за ужаса, на който са подложени язидките в плен.
Невъобразимите жестокости оставят неизличими белези по тялото и душата на Надя, но не успяват да я сломят. Днес тя е гласът на всеки язид, на всеки изоставен бежанец, на всяка изнасилена жена и се бори неуморно за осъществяването на най-голямата си цел – да бъде последното момиче на света с подобна съдба.


Най-нови книги