"По ръба на сравнението. Яворов и "Ролинг Стоунс" и други не/възможни интертекстове" от Биляна Курташева | Електронна книжарница Booklover
15 лв. Съвременна литература
12.75 лв.

По ръба на сравнението. Яворов и "Ролинг Стоунс" и други не/възможни интертекстове

Издателство
Език на изданието:
български
Година на публикуване
2018
ISBN
978 619 186 452 2
Оформление
Христо Гочев
Редактор
проф. Михаил Неделчев
Брой страници
228
Корица
Мека корица


Възможно ли е да четем паралелно стихотворение на Яворов и парче на Ролинг Стоунс? А Константин Павлов и Ницше? А остаряването у Далчев през Гео Милев? Книгата изпробва границите на междутекстовия диалог днес върху примери от българската и световната литература. Анализът често върви „по ръба на сравнението”, като предлага успоредни четения на привидно неуспоредими текстове и полета. Така изникват неподозирани неща за познати и не толкова познати текстове и автори, за самите начини, по които съпоставяме, и за отношението между литературата и света тук и сега.

Биляна Курташева (1973) e доктор по теория и история на литературата, главен асистент в Нов български университет. Завършила е българска филология в СУ "Св. Климент Охридски". Книгата й «Антологии и канон: антологийни модели на българската литература» (2012) получава Националната награда «Южна пролет» в категорията литературна история и критика. Работила е по свои изследователски проекти в CAS, София, и IWM, Виена. Съосновател и редактор на независимото списание за литература «Витамин Б» (1996-1999). От 2000 г. е главен редактор на «Следва», списание за университетска култура и хуманитаристика, издавано от НБУ.

 


Най-нови книги