"Процесът" от Франц Кафка | Електронна книжарница Booklover

Процесът

Издателство
Превод от :
Година на публикуване
2021
ISBN
9786197626032
Оформление
Дора Иванова
Корица
Твърда корица


Главният герой Йозеф К. е банков чиновник на 30-годишна възраст. В деня на своя рожден ден той е обвинен в престъпление, но не получава никаква информация в какво се изразява то.

Йозеф К. не е отведен в ареста, но му е наредено да очаква следващи инструкции относно предстоящата процедура. Макар да получава спорадично информация за своя процес, нищо не се изяснява и животът на героя става все по-непоносим и объркан и Йозеф К. се озовава по средата на безкрайния водовъртеж на абсурдните машинации на администрацията.

Романът е определян като една от най-важните книги на 20 век. Многопластов и отворен към всевъзможни интерпретации, „Процесът“ би могъл да се чете като автобиографичен или психологически роман. Някои изследователи го определят и като пророчество за бъдещето на света, тоталитарните режими и абсурда на бюрокрацията.

Франц Кафка е един от най-важните писатели на 20 век. Повлиял на автори като Албер Камю, Жан–Пол Сартр, Хорхе Луис Борхес, Джеръм Дейвид Селинджър, Джордж Оруел и много други, Кафка оставя след себе си изключителни текстове на ръба между реалното и сюрреалистичното.

Франц Кафка бележи цялото съвременно изкуство и съвременна философия. Макар последното желание на автора да било ръкописите му да бъдат изгорени, книгите му са спасени от неговия най-близък приятел, за да може литературният свят да се промени напълно. На върха на творческите постижения на Франц Кафка, наред с неговите разкази и новелата „Метаморфозата“, се нарежда романът от 1925 година „Процесът“.


Най-нови книги