"Философия за света" от Хавиер Гома Лансон | Електронна книжарница Booklover

Философия за света

Превод от :
Година на публикуване
2021
ISBN
9789545872396
Оформление
Ирина Джонкова
Брой страници
336
Корица
Мека корица


Всеки човек има свое тълкуване на света, което все донастройва. А самото тълкуване е вече… философска задача. Така че – всички сме философи. И не можем да престанем да бъдем такива, без да престанем да бъдем човешки същества. 

Редом с това малък брой хора пишат специални книги по философия. Сред най-добрите от тях са онези, които помагат на обикновения човек да подобрява своята първична, естествена философия за света. Това прави и настоящата книга. 

Тя е съставена от микроесета – жанр, съчетаващ ерудиция, чудесен стил, хумор и мъничко светски блясък, добавен от автор, който владее изкуството да вълнува. Микроесета за всеки, който не се отказва да иска да живее все по-мъдро. 

Красота и смърт, богатство и самота, любов и кич, късмет и болка, вечност и шарена дреболия, рана и триумф, проза и поезия, бог и развалячи на настроения, литературен триумф и смях на дивана, празнична пинята и отворен прозорец към улицата… – върху всичко това се проектира светлината на един философски поглед и цветовете на лични разкази. 

Възможно ли е да мислим за света, подпомогнати от най-добрите идеи на онези, които са разсъждавали за същото преди нас векове и векове, но без техните прозрения да пречат на личния ни поглед? Ето това е приключението в много епизоди, на което кани Хавиер Гома.

Хавиер Гома Лансон (по-известен като Хавиер Гома) е известен испански интелектуалец – философ, есеист и писател,  дългогодишен директор на най-голямата испанска фондация за култура „Хуан Марч“.


Най-нови книги