"От Мърквичка до Минотавъра" от Митко Новков | Електронна книжарница Booklover
29.00 лв.

От Мърквичка до Минотавъра

Издателство
Език на изданието:
български
Година на публикуване
2017
ISBN
978 619 186 377 8
Оформление
Христо Гочев
Брой страници
532
Корица
Мека корица„От Мърквичка до Минотавъра“ е поредното гмуркане на Митко Новков в света на изкуството. Гмуркане, което ни повлича към галерия от образи, създадени от знакови творци като Иван Мърквичка, Иван Милев, Сирак Скитник, Васил Бараков, Златю Бояджиев, Дечко Узунов, Станислав Памукчиев, Павел Койчев, Греди Асса, Андрей Даниел и др. Авторът се оттласква от полето на изкуствознанието, за да фокусира вниманието върху понякога неочакваните смисли, които художниците ни завещават. „От Мърквичка до Минотавъра“ е и лабиринт, в който се лутат фигурите на Бай Ганьо, Левски, Балканът, Кръстьо Сарафов, Минотавърът на Андрей Даниел и кой ли още не, за да ни изведат по един от възможните пътища отвъд собственото ни незнание. Пътища, очертани по начин, на какъвто у нас е способен само Митко Новков – смело, освободено и изтънчено. За съжаление на българското изкуствознание и за щастие на автора на книгата.

Пламен В. Петров
 

"Лица на художеството" са есета за различни български художници - от Сирак Скитник до Андрей Даниел. Това е книга, която човек пише за себе си, за да си изясни някои неща. Когато приятели кажат, че е интересно, те засърбява да публикуваш всичко това."

Интервю на Емилия Антонова с Митко Новков, "Нещо повече", БНР


„Когато човек чете внимателно някоя книга, той чете с молив в ръка и подчертава важните неща. Но картините не могат да се гледат с молив в ръка. Митко Новков все едно ги чете с молив в ръка и тази необичайна книга е неговият споделен прочит.“ –

Теодора Димова, Портал КултураМитко Новков в „Денят започва с култура“, БНТНай-нови книги