"Синята брада" от Шарл Перо | Електронна книжарница Booklover

Синята брада

Автор
Издателство
Година на публикуване
2021
Илюстратор
Габриел Пачеко
ISBN
978-619-7055-88-7
Брой страници
40
Корица
Твърда корица


Мексиканският художник ГАБРИЕЛ ПАЧЕКО се е заел да нарисува една от най-странните и поучителни приказки: „СИНЯТА БРАДА“. Тя е вдъхновена от загадъчната личност на барон Жил дьо Ре, известен със своята кръвожадност и множеството извършени от него убийства.

Историята е екранизирана многократно, по нея са писани опери, балети и романи, авторството ѝ се оспорва и съществува дори „ориенталски“ вариант, в който последната съпруга на Синята брада се казва Фатима.

Ние сме използвали версията на преданието, дадена от Шарл Перо и адаптирана от Сесил Ким.

А рисунките на Габриел Пачеко са истинско произведение на изкуството.

***

Шарл Перо (1628-1703) е известен френски писател и фолклорист, заслужено смятан за родоначалник на френската детска литература. Завършва право и става чиновник в данъчната служба на Краля Слънце Луи XIV, а по-късно допринася за учредяването на Академията на науките.

Известен е най-вече с това, че преработва в достъпен за децата вид голям брой устни народни приказки, сред които „Спящата красавица“, „Синята брада“, „Малечко Палечко“, „Магарешката кожа“, „Червената шапчица“.

***
Описван като художник на бляновете и на сюрреалистичното, мексиканският художник Габриел Пачеко (р. 1973 г.) е добре познат в цял свят. Завършил е Националния художествен институт на Мексико и от 1998 г. илюстрира книги. Удостояван е с множество престижни награди в Испания, Италия, Япония, Мексико, Южна Корея. Няколко пъти е включван в изложбите на най-добрите илюстратори, организирани от Панаира на детската книга в Болоня. Творбите на Пачеко се отличават с изтънчения си неповторим стил, със стилизираните герои и възхитителните детайли.


Най-нови книги