"Соленоид" от Мирча Картареску | Електронна книжарница Booklover

Описание

Единодушно считан от критиците за шедьовъра на Мирча Картереску досега, „Соленоид“ е монументален роман, в който отеква ехото на Пинчън, Борхес, Кафка и други големи учители.

Пред нас е дългият дневник на разочарован писател, който разказва за детството и юношеството си в един призрачен и меланхоличен Букурещ. Безименният герой – учител по румънски език в квартално училище, с неуспешна литературна кариера и с професия, която не го интересува, купува стара къща с форма на кораб, построена от изобретателя на соленоида – гигантска магнитна намотка, която се намира под мазето. Нейната гравитационна сила не привлича надолу, а повдига последователно всичко, което попада около нея – хората, предметите, дори самата реалност. Героят се сближава с учителка, която е член на мистична секта, протестираща срещу смъртта с нощни демонстрации в гробища, морги, болници, стоматологии, психиатрии и други „институции на болката“.Междувременно той е изправен пред халюцинации, които разкриват истината за неговото съществуване. В очите му всеки знак, всеки спомен и всяко съновидение са част от пъзела, чието разрешаване ще му осигури план за бягство от триизмерния свят, в който сме затворени. Една от алюзиите за „другия свят“ е тесерактът – четириизмерна фигура, получена от пространственото движение на триизмерния куб.

Към „Соленоид“ водят всички предишни белетристични книги на Картареску. Произведение, което събира всички пътища, теми и литературни обсесии на брилянтния автор, постепенно превърнал се в култов писател. Гениалност, лудост и величие. „Това е „Соленоид“, новият, зрял роман на Мирча Картареску, един от най-мощните европейски писатели днес.

"Истинска, световна литература от най-висока класа."
Александър Каман, Die Zeit

"Соленоид" е най-великият сюрреалистичен роман, писан някога."
Флоран Жорж, Le Monde des livre
 

 

Соленоид

Издателство
Превод от румънски:
Година на публикуване
2021
ISBN
978-619-00-1304-4
Брой страници
736
Корица
Твърда корица


Най-нови книги