"Годината на бягствата" от Санджив Сахота | Електронна книжарница Booklover

Годината на бягствата

Издателство
ICU
Превод от английски:
Година на публикуване
2021
Илюстратор
Люба Халева
ISBN
978–619–7153–87-3
Оформление
Асен Илиев
Редактор
Невена Дишлиева-Кръстева
Брой страници
576
Корица
Мека корица


От нищото не произлиза нищо. За да познаем радостта, състраданието, съчувствието, за да изпитаме любов, трябва на света да съществуват и техните противоположности.

Трима млади мъже и една жена се озовават заедно в своето пътешествие от Индия за Англия, където се надяват да положат ново начало – да помогнат на семействата си; да се погрижат за бъдещето си; да избягат от миналото. Никой от тях не подозира какво го очаква…

В разпадаща се мизерна къща в Шефилд, която споделя с още десетина свои събратя по съдба, някогашният водач на рикша Тарлочан е обвил миналото си в пълно мълчание. Автар и Рандип са младежи от средната класа, чиито семейства постепенно затъват в плаващите пясъци на финансовия срив. Автар е пожертвал физическа част от себе си, за да стигне до Англия. Рандип предприема пътуването с брачна виза – в другия край на града живее неговата „съпруга“, непрестанно нащрек за проверка от имиграционните служби.

Нейното име е Нариндер, а историята ѝ е мъчително бродене из лабиринтите на свободата, самоуважението и дързостта да намериш себе си.

Романът разказва за една динамична година, в която пътищата на четиримата герои се преплитат необратимо. Година, принудила ги да разчитат един на друг така, както не са си представяли, че е възможно. Година на бягства от трагедията към мечтата. От предразсъдъците и расизма към правото на достоен живот. От омразата към обичта: обичта към другия, към себе си, към себе си като друг.

Неимоверно амбициозен и въздействащ роман за новите начала и цената, която сме готови да платим. За крилата на мечтите, за възкресението на нежността и човечността. Въпреки страданието. Благодарение на него.

"Можете само да се оставите – с наслада – на неговото въздействие."

Салман Рушди

За автора:

Санджив Сахота е роден през 1981 година в Дарби, Великобритания. Потомък на имигранти от Индия, преселили се на Острова през 60-те. Следва математика в лондонския Импириъл Колидж, но точните науки не са неговият път. Първия си роман, „Среднощни деца“ от Салман Рушди, прочита осемнайсетгодишен и оттогава Рушди се превръща в негово вдъхновение – не само като читател, но и като писател.

Дебютният роман на Сахота „Наши са улиците“ (Ours Are The Streets) излиза през 2011 г. Observer го нарича „безспорно изключителен“, а Times определя книгата като „дълбоко морално произведение, интелигентно и въздействащо“. Вторият му роман „Годината на бягствата“ (2015) печели награда „Анкор“ за най-добър втори роман, Европейската награда за литература (2017) и попада в краткия списък за наградата „Ман Букър“. През 2013 г. Сахота влиза в списъка на двайсетимата най-добри млади писатели на сп. „Гранта“. През 2018 г. е избран за член на Кралското литературно дружество в рамките на инициативата „40 автори под 40 години“.

От 2019 г. Сахота преподава творческо писане в Дърамския университет.


Най-нови книги