"Година на Маймуната" от Пати Смит | Електронна книжарница Booklover

Година на Маймуната

Автор
Издателство
Превод от английски:
Година на публикуване
2021
ISBN
9786197596472
Оформление
Милена Вълнарова
Корица
Твърда корица


Пати Смит – легендарната певица, художничка, поетеса и писателка, боготворена като Кръстницата на пънка, пътува към себе си в книгата „Година на Маймуната”. Тя е нейният романизиран дневник с житейски истории, рисунки и полароидни снимки, в който загубите на любими хора отброяват изминатите житейски километри.

Излязла за първи път в САЩ през 2019 г., „Година на Маймуната” вече е в ръцете и на българските читатели в превод на Надежда Радулова и великолепно издание с твърди корици, реализирано с емблемата на „Лист”.

В него почитателите ще открият седемнайсет истории, в които жената, изпяла Because the Night, Gloria, Birdland, Tarkovsky и още десетки парчета, разпределени в 11 албума, разказва за хора, места и случки, белязали душата ѝ. „Година на Маймуната” е също такъв албум, а музиката е между редовете. Читателите ще влязат в мотела на сънищата, ще попаднат на един кръстопът с Марк Аврелий, Антонен Арто, Белинда Карлайл, Мартин Шийн, Сам Шепърд, Роберто Боланьо и много други фигури. Заедно с Пати Смит ще предприемат пътуване, почти религиозно аскетично, към миналото, което се изплъзва.

„Първо умря Мохамед Али, после Санди [Пърлман] и Кастро, и принцеса Лея, и майка ѝ... Сам е мъртъв. Брат ми е мъртъв. Майка ми е мъртва. Баща ми е мъртъв. Съпругът ми е мъртъв. Котката ми е мъртва. И кучето ми, което беше мъртво през 1957, все още е мъртво. Въпреки това не спирам да мисля, че нещо чудесно ще се случи съвсем скоро. Може би утре. Онова утре след още много утра.“, пише вдъхновителката на поне две поколения.

Сред историите в книгата има разказ и за раждането на една друга – „Онзи в мен” от великия драматург и актьор Сам Шепърд. Именно Пати Смит му помага с редакцията на романа, който излезе преди две години в България, издаден също от „Лист”.

***
Пати Смит е писателка, изпълнителка и визуална артистка. Става известна през 70-те години с революционния начин, по който свързва поезия и рок. Издава дванайсет албума, сред които Horses, провъзгласен от списание Rolling Stone за един от

стоте най-добри музикални албума на всички времена. Смит е авторка на девет книги. С ,,Просто деца“ (Just Kids) през 2010-а печели Националната награда за литература.

През 2005 г. френското министерство на културата връчва на Пати Смит титлата Командир на френския орден за изкуство и литература. През 2007-а тя е приета и в Залата на славата на рокендрола.


Най-нови книги