"Подарявам ти лика си /I Give You My Face Portrait/" от Тихомир Стоянов | Електронна книжарница Booklover

Подарявам ти лика си /I Give You My Face Portrait/

Език на изданието:
английски
Година на публикуване
2021
ISBN
19999999999
Брой страници
104


Книгата ни връща към традицията да си подаряваме снимки с кратки послания. Днес тези портрети, които хората някога са носели в портмонето си, се оказват ненужни. Текстовете на гърба са написани старателно на ръка, със сантиментално послание, често на границата на клишето: Парите се харчат, писмата се късат, но любовта остава до гроб. За спомен на приятеля ми Савчо от Пепи, Всичко вехне и минава сега – младостта, красотата – само снимката остава вечен спомен на света. За спомен на Краси от съученичката Толба. Тези снимки са създадени за да бъдат разменени с близък човек преди пътищата им да се разделят.

Снимките датират от 30те до 90те години на миналия век. Те свидетелстват не само за промените в портретната фотография, но и в ценностите и социално-историческия контекст. „Разлиствайки тази деликатна ръчно направена книга, получаваме усещането, че посланията придават живот на анонимните лица и те вече не ни изглеждат съвсем непознати. Те са искали да бъдат запомнени и благодарение на това издание тяхното желание е изпълнено.“, казва френският артист и колекционер на намерена фотография Тома Сован за книгата.

Книгата „Подарявам ти лика си“ е включена в селекцията за наградата The Unseen Dummy Award в Амстердам (2019), селектирана е за “photo- eye Favourite Books 2020” от Тома Сован и е показана в изложбата Skip Intro в галерия ART Stalker, Берлин (2018). Книгата е част от колекцията от фотокниги на Мартин Пар в музея Тейт в Лондон.

Тихомир Стоянов е роден в София през 1978 г. През 2015 г. основава Imaginary Archive, български архив от намерена фотография. Негови самос’тоятелни изложби са показвани в галерия Synthesis, София (2018), Contemporary Space, Варна (2018) и галерия One Night Stand, София (2019). Участва в груповите изложби Skip Intro в галерия ART Stalker, Берлин; “Period” в галерия ИСИ-София; “Bring Your Own Paper” на фестивала “Les Rencontres d’Arles”.

***

Двуезично издание с корица от естествена кожа в тираж от 100 бр.


Най-нови книги