Основни категории на социалната икономика от Макс Вебер | Електронна книжарница Booklover
25 лв. Онлайн панаир на книгата
20.00 лв.

Основни категории на социалната икономика

Автор
Превод от немски:
Година на публикуване
2021
ISBN
9789545872372
Оформление
Яна Левиева, Ирина Джонкова
Брой страници
386
Корица
Мека корица


Това е вторият от три тома ръкописи, които издаваме последователно и които представят приноса на Макс Вебер, бащата-основател на социологията, към замисления от него мащабен проект Основи на социалната икономика.

Първият том, Фигури на културата / Фигури на властта, бе издаден в края на 2017 г. и представи отношенията между видовете общности, стопанството и правото през формиращата сила на политическите общности и посредничеството на „културния елит“. Бъдещият трети том, над който се работи в момента, ще бъде посветен на Веберовата социология на правото.

Настоящият том представя за пръв път в пълен обем на български език класическите Веберови „Основни социологически понятия“. Те са комбинирани с големия текст „Основни социологически категории на стопанското действие“.

Уникалната констелация между социология и икономика, каквато представляват текстовете в тази книга) ни въвлича в генеративната сила на Веберовата мрежа от категории, която той разгръща, за да дешифрира взаимодействието между икономически ред и други „социални редове и сили“ в хода на всеобщото рационализиране на социалния живот. Предложеният от Вебер синтез е един вид инструктивна логика за тълкуване на модерния капитализъм като „най-съдбоносна сила“ в модерната култура и за проследяване на генезиса му от хетерогенни социално-икономически образувания.

Книгата е незаобиколимо четиво за социолози, икономисти, културолози, социални философи, политолози и всички, които се интересуват от генезиса на основни понятия на социалните науки днес.

Съдържание:

Предговор: Генеративната сила на Веберовата мрежа от категории (Кольо Коев)

Първа глава: Основни социологически понятия

Втора глава: Основни социологически категории на стопанското действие


Най-нови книги