"Неудобството на вечерта" от Марийке Лукас Райнефелд | Електронна книжарница Booklover
15.90 лв.

Описание

Яс е от набожно фермерско семейство. Един зимен ден по-големият ѝ брат Матийс отива да кара кънки. Ядосана, задето остава у дома, Яс отправя молитва към Бог да прибере Матийс вместо заека ѝ, предвиден за коледната вечеря. И когато брат ѝ потъва под леда, повлича надолу със себе си и Яс. Цялото семейство е пометено от черния водовъртеж на болката, отношенията се разпадат, чувствата раждат чудовища, а всекидневието е сведено до низ от уронващи човешкото достойнство актове. Дали някой в това покосено семейство ще намери сили да разбие леда?

"Никой не познава моето сърце. Дълбоко скрито е под якето, под кожата и ребрата. Девет месеца в корема на майка ми сърцето ми е било важно за някого, но щом е излязло оттам, са престанали да се интересуват дали бие достатъчно често и никой вече не се стряска, когато спре за миг или затупти като обезумяло, за да подскаже, че нещо не е наред."

"Открих, че смъртта те кара да обръщаш внимание на дребните неща… Така отлагаш болката."

Сензация в Нидерландия, дебютният роман на Марийке Лукас Райнефелд се отличава с неповторим и силно въздействащ език на ръба между поезията и прозата. Език, който рисува брутални картини – незабравими, интуитивни, сюрреалистични. Радикално читателско преживяване. Крясък, стон.

Зарядът на тази книга идва от изчистения разказвачески стил, който създава гротеска в духа на парижкия театър на ужаса „Гран-Гиньол“.
The Times

Неудобството на вечерта

Издателство
ICU
Превод от нидерландски:
Година на публикуване
2021
ISBN
978-619-7153-85-9
Оформление
Живко Петров
Редактор
Невена Дишлиева-Кръстева
Брой страници
296
Корица
Мека корица


Най-нови книги