Вечен пътник. Боян Магът - спомени, писма, документи от Боян Гацов | Електронна книжарница Booklover

Вечен пътник. Боян Магът - спомени, писма, документи

Автор
Издателство
Година на публикуване
2021
ISBN
9789543206988
Брой страници
294


Боян Гацов (1903 - 1992) е автор на стихосбирки и повести, на стихотворни драми и поетични антологии, на художествени преводи и мемоарни текстове. Познат с литературния псевдоним Боян Магът, през 30-те и 40-те години на миналия век той е сподвижник на известни писатели и видни имена на нашата художествена култура. Сърдечно човешко и творческо приятелство го свързва и с поетесата Мара Белчева, една от най-обаятелните и духовно извисени българки на своето време, с която общува отблизо до края на живота й.

След като Боян Гацов напуска този свят, той е забравен като творец. Започва очернянето на името му от звани и незвани автори, които упражняват перото си върху връзката му с Мара Белчева. Без уважение към фактите, с пренебрежение към моралните норми и ценности/ един достоен живот е увенчан с позорна клевета.

В днешното трудно и неспокойно време, при острия дефицит на обществена справедливост и професионална доблест тази книга ни поднася оригиналните архивни извори и документалните източници, за да възкреси истината и да реабилитира името на един оклеветен човек и достоен българин.

Неизвестни фотографии, писма и документи дават възможност на съвременния читател да се запознае с интересни факти от литературното ни минало, да се докосне до личния и художествен свят на Мара Белчева и нейния „духовен син", да почувства атмосферата на едни преломни български времена.

„Вечен пътник" от Боян Магът е един сериозен опит за разкриване чрез поетично слово на дълбоки истини. Нейният външен строеж и символиката, която заключават хубавите стихове, говорят за поет с богати видения и възвишено отношение към призванието си. И „Вечен пътник" ще остане като един от сериозните трудове в нашата най-нова поезия.
Георги Константинов сп. „Златорог", г. XV, кн. V.


Най-нови книги