"Не оставяй аспидистрата да увехне" от Джордж Оруел | Електронна книжарница Booklover

Не оставяй аспидистрата да увехне

Издателство
Превод от :
Година на публикуване
2021
ISBN
978-619-7596-17-5
Оформление
Дамян Дамянов
Брой страници
336
Корица
Мека корица


Жлъчен и остро полемичен, „Не оставяй аспидистрата да увехне“ е сред ранните романи на Джордж Оруел, останал незаслужено непознат. Текстът излиза в книга през 1936-а – малко преди началото на Гражданската война в Испания, в която британският автор се включва активно. След тези събития нито той, нито творчеството му някога ще бъдат същите. 

Англия, 30-те години на XX век. Гордън Комсток, беден служител в малка книжарница и автор на една-единствена стихосбирка със заглавие „Мишки“, въстава срещу порочната власт на парите и срещу материалното добруване – резултат на социално робство и компромиси. 

Бунтът на главния герой в „Не оставяй аспидистрата да увехне“ е по-тих, но все така непримирим като в останалите книги на Оруел. Тук е и много по-личен, тъй като сюжетът е вдъхновен от живота на самия автор – на моменти нелек, но винаги дългоко осъзнат. 


„Аспидистрата с многолистните си листа се отглежда грижливо във всеки английски дом като символ на семейното щастие, или по-скоро на еснафското доволство.“


Джордж Оруел (1903 – 1950) е писател, журналист, есеист и поет, оставил ярка следа в литературата на XX век. По време на краткия си, но пълноценен живот той взема участие в Гражданската война в Испания, а през Втората световна война е радиоводещ на предаване по Би Би Си срещу фашизма. Творчеството му е силно ангажирано с различни социални теми. 


Най-нови книги