Страница 3/2020 от | Електронна книжарница Booklover

Страница 3/2020

Категория
Година на публикуване
2020
ISBN
5555555555552
Оформление
Димитър Келбечев
Редактор
Младен Влашки
Брой страници
256
Корица
Мека корица


Един от важните юбилеи през вече отиващата си година беше 170-годишнината от рождението на Иван Вазов. Настоящият брой на сп. "Страница" поставя акцент, припомняйки поезията в прозата на Патриарха - "Пиянството на един народ" от романа "Под игото" - в съвместен прочит с "ПОД ИГОТО" (Пиеса в 10 драматически картини), написана от самия Вазов през 1910 г. Пиесата е поставена на сцената на Народния театър през 1911 г., играна е 22 пъти.

Завесата към тази театрална версия на "Под игото" повдига актьорът Руси Чанев. Пак той разказва как днес е възможно "Под игото" да се играе в адаптирана версия "за българчетата по света".

Мирела Иванова и "О, ти, която и да си..." (лиричен разказ за любовта по стихове, спомени и писма на Вазов) Сценичната премиера на този лиричен разказ се състоя през м. юли, т.г. в Народен театър "Иван Вазов".

"Възлизане към Пилатус (Из Вазовите пътешествия без страдания)" - Живко Иванов с текст в редовната ни рубрика "Литературен университет". Вазов пътешественикът. Вазов и Швейцария. По следите на Вазов/ите стъпки и текстове. Пищно информативен, чудесен текст!

Прозата в броя:

Христо Карастоянов с "Т като Ташкент" - откъс от нов роман;

Теодора Димова с "Омерзените" - откъс от нов роман;

Ирина Папанчева с "Голмият Саблон - откъс от романа "Brussels Naked" (писан на англ. език, превод на авторката);

Разкази от Елена Алексиева, Иван Станков, Ралица Райкова;

Лирика от Кирил Кадийски, Иван Вълев, Яна Букова; Надежда Тричкова

Преводни текстове:

Евгений Водолазкин - из книгата му "Идти бестрепетно. Между литературой и жизнью" (Москва, 2020). Текстовете са предоставени от автора специално за списание "Страница" със съдействието на Наталия Няголова, която е и техен преводач.

Елизабета Баковска (Македония) - разказ в превод на Йорданка Белева.

В критическите ни страници погледи, обърнати към:

"Времеубежище" на Георги Господинов, "Кукувича прежда" на Христо Карастоянов, "Децата на Дон Кихот. Белгийски и други разкази" на Димил Стоилов, "Безмълвие. Греховната младост на Паисий Хилендарски" на Неда Антонова, "Шикалки" на Начо Христосков.

В рубриката "Прочетено от..."

Светлозар Жеков за "Изгубени вещи" от Алберт Бенбасат;

Илия Димитров за "Възкресени мигове" от Владимир Янев;

Силвия Василева за "Когато се завърнеш" от Ана Митгуч (превод Майа Разбойникова - Фратева)

"Литературата изисква не само перо, но и характер" - Младен Влашки в разговор с Теодора Димова

Още от рубрика "Литературен университет":

Клео Протохристова "Старият книжар" на Георги Данаилов - контексти и алтернативни сюжети."

Кой е "старият книжар" в разказа на Георги Данаилов и каква е съдбата му - неговата и на книжарницата му - в един град на брега на Дунава? Между крехката стабилност на мемоарната памет, факта и фикцията... Текст, който иска продължение/я.

И още:

Откъс от La république mondiale des lettres ("Световната република на литературата") на Паскал Казанова в превод на Соня Александрова.

Рубрика "Памет" - "Българската Държавна сигурност в световното литературно поле". Един материал, публикуван на сраниците на литературното ни списание с цел да предизвика интереса както на целева читателска публика, така и на литературните историци. Материалът е особено любопитен при съредно четене с текста на П. Казанова - освен всичко друго, той хвърля светлина и върху проблематиката за малките литератури и силовите опити за тяхното вписване в световната литература.


Най-нови книги