Страница 2/2020 от | Електронна книжарница Booklover

Страница 2/2020

Категория
Година на публикуване
2020
ISBN
1310-90811
Оформление
Димитър Келбечев
Редактор
Борис Минков
Брой страници
208
Корица
Мека корица


В новия брой втори за 2020 г. на „Страница” четем:

Акцент на броя – Георги Борисов в юбилейната за него 2020 г. Стихотворения и есеистика. И думи за него и лириката му – в „Точно в три, в 2020 година”.

Съвременна българска поезия от София Бранц, Никола Петров, Петър Чухов.

„Поетически псалтир” от Людмила Миндова.

Откъси от предстоящи романи: „Андроник” на Анна Топалджикова и „Аз бях Хемингуей” на Николай Петков. Проза от Румяна Чолакова.

Разговор с писателя Галин Никифоров.

В зоната на преводните текстове – Сигизмунд Кржижановски в превод на Даря Хараланов, откъс от романа „Пилат” на Магда Сабо в превод на Нели Димова.

Преводна лирика – Рутхер Копланд в превод на Боряна Кацарска и Гидо Гизеле в превод на Красимир Кавалджиев.

По традиция и само в списание „Страница” –  преглед на лирическите книги от 2019 година.

В рубриката „Страници на...” – Татяна Ичевска за белетристичния сборник 

„Пинк Фройд” на Жоро Пеев.

А в „Прочетено от ....” – Ина Иванова за романа „Опитът” на Русана Бърдарска, Весела Ганева за „Бели зъби” на Зейди Смит и Йордан Костурков за монографията „Джейн Остин в превод” на Витана Костадинова.

В рубриката „Литературен университет” – Александър Христов и Антон Стайков.

„....Но със и без съпротиви, с уговорки или безуговоръчно въз/приемане, избирам за фокус на настоящия преглед именно издателствата. И защото, въпреки че тези страници са обърнати към лирически книги, появили се през 2019 година, ми се иска да напомня, че в периода на принудителното и необходимо затваряне на бизнеса у нас след тазгодишния м. март, книгоиздаването се оказа в списъка на дейностите, които бързо, активно и с неочаквана оперативност трябваше да се нагодят към парадоксалната ситуация. Парадоксална, защото в периода на домашен престой, мнозина се обърнаха към книгите и пожелаха да осмислят времето си в четене, в опит да наваксат с информираността си относно нови издания, книги, автори… Но пък нямаха достъп до книжарници и библиотеки и единственият възможен начин беше онлайн пазаруването. Как и доколко проявиха гъвкавост в тази ситуация българските издателства, е въпрос, на който вероятно всяко от тях има различен отговор. И все пак – усилията им, способността им за изобретателност като че ли можеха да бъдат инвестирани именно в тази дейност. Защото процесът по отпечатване на нови ръкописи се оказа, както хиляди други дейности, стопиран. В какво състояние обаче ги завари извънредната ситуация, породена от световната пандемия тази пролет? Какъв би могъл да бъде стоп кадърът или може би е по-добре да се каже – съзнателно забавеният каданс, видян през очите ни откъм времето, в което не само 2019-а все по-безпощадно (ще)избледнява под отровната светлина, с която ни жигоса последвалата я година. Годината, в която все още сме.”

(Гергина Кръстева, из „Лириката от 2019 година в бавен (издателски) каданс”)

В този традиционен за списание „Страница” преглед на лирическите издания през отминалата година в обсега на любопитството попадат лирически книги, излезли с емблемата на Издателство за поезия ДА, изд. „Ерго”, изд. „Жанет 45”, ИК „Знаци”, ИК „Критика и хуманизъм”, изд. „Small Station Press”, изд. Scribens , „АРС – София”, УИ „Константин Преславски”, изд. „VS”/ВС Пъблишинг", изд. „Факел експрес”.

 


Най-нови книги