"Спомни си за царя" от Антон Хикиш | Електронна книжарница Booklover
18 лв. Лятно намаление
14.40 лв.

Спомни си за царя

Издателство
Превод от словашки:
Година на публикуване
2019
ISBN
9786197392432
Оформление
Митко Ганев
Редактор
Асен Милчев
Брой страници
330
Корица
Мека корица


В своя роман „Спомни си за царя“ словашкият писател Антон Хикиш описва българския владетел Фердинанд от началото на ХХ век. Разказът започва през 1906 г., когато в княжеския двор в София пристига младият словак Антон Х., току-що завършил Академията по ориенталистика във Виена. Българският владетел е странна птица. Фердинанд е от рода Сакс-Кобург-Гота, развъдник на тогавашните европейски владетели. Кобургите са наследници на австро-унгарския род Кохари, тясно свързан с днешна Словакия.

София, 1906 година. В княжеския двор пристига младият словак Антон Х. По онова време владетел на България е Фердинанд I от рода Сакс-Кобург-Гота, една от куриозните личности на тогавашна Европа – образован, естет, католик, окултист, твърди се, че и бисексуален, хитър политик и всепризнат учен – ботаник и зоолог, изследовател и колекционер. В страха си от възможни атентати Фердинанд избира сред най-близкото си обкръжение предимно млади хора от Словакия, където неговият род притежава обширни имения и той често предпочита да прекарва летните си ваканции.

В романа се проследява съдбата на двойка напълно противоположни герои – от една страна, амбициозния български цар, който мечтае да покори Цариград и да стане император на Византия, и от друга, неизвестния словашки младеж Антон Х.-син (фактически чичо на автора на романа), адютант и дясна ръка на Фердинанд. Заедно с тях проследяваме миговете на успехи и лични трагедии, придворни интриги и истории за любов и омраза, както и зараждането и процъфтяването на една нова европейска монархия – Третото българско царство, чак до националните катастрофи от Междусъюзническата и Първата световна война. Пропътуваме Европа – от Истанбул през Берлин, Петроград, чак до Париж в един разказ – смесица от исторически факти и фикция. Романът ни връща в забравения свят на „бел епок“, завинаги погребан от ужасите на Първата световна война.


Най-нови книги