"Под новия сърп" от Константин Балмонт | Електронна книжарница Booklover
16.00 лв.

Под новия сърп

Издателство
Превод от руски:
Година на публикуване
2020
ISBN
9789549655001
Оформление
Капка Кънева
Брой страници
296
Корица
Мека корица


"Под новия сърп" (1923) е интелектуален роман - мащабно платно, на което авторът изследва своята гранична епоха. Чрез галерия от персонажи той задава непреходни екзистенциални въпроси, свързани с необходимостта от избор на посока и от решителност, за да бъде извървян пътят до отдалечилите се от реалността мечти. Като ярък пример за изповедно слово това произведение е вероятно най-впечатляващата Балмонтова прозаична творба.

Константин Балмонт (1867 - 1942) многократно е сочен като един от най-изтъкнатите руски символисти. Бележит поет и прозаик, преводач от множество езици, той оставя подир себе си огромно книжовно наследство.


Балмонт многократно пътува из Европа, Близкия изток, Африка, Америка, Австралия, Нова Зеландия, Индия и не само усъвършенства познанията си за чуждите страни, техните езици и култури, а съчетава странстванията си с преподавателска, просветителска и изследователска дейност.


Въпреки ексцентричността си писателят си спечелва уважението и приятелството на видни свои съвременници, между които са В. Брюсов, А. Бели, В. Иванов, М. Волошин, М. Цветаева. През 1920 г. Балмонт напуска Русия за последен път. Той цял живот се бори с лошото здраве и недоимъка, но въпреки трудностите на емигрантското битие не губи вяра във великата приказка на живота и нейната свята неприкосновеност.
През късните си години, в своите безкрайни и до болка искрени дирения Балмонт по-често намира отдушник в мемоаристиката. Плод на тези опити е и настоящата творба, излязла в годината, в която писателят е номиниран за Нобелова награда, редом със своя сънародник Иван Бунин.


Най-нови книги