"Монтаук (Избрано 10)" от Макс Фриш | Електронна книжарница Booklover

Монтаук (Избрано 10)

Автор
Издателство
Език на изданието:
български
Превод от немски:
Година на публикуване
2014
ISBN
978-954-8311-58-8
Корица
Мека корица


„Искаше просто да разкаже… живота си. Той никога не е писал по-сбито и пестеливо и същевременно по-точно и прецизно, никога толкова нагледно и вълнуващо. „Монтаук“ е поетична равносметка – книга за любовта, написана от един поет на страха.“
–Марсел Райх-Раницки

През 1982-83 г. Макс Фриш живее в Ню Йорк с тогавашната си спътница Алис Лок-Кери, позната като „Лин“ от повестта „Монтаук“. Българският читател вече знае за нея от „Бележки за един трети дневник“, която излезе през пролетта на 2014.

„Монтаук“ не е просто интимен дневник; това е своеобразно есе в стила на Монтен върху модерната човешка душа, при което житейският опит подхранва мисълта, а мисълта е сама по себе си вече голямото, единствено значимо преживяване.

"Да те има на света: да стоиш на светло. Да караш магарето си нанякъде (като онзи старец в Коринт), в това се състои нашата професия!… Но преди всичко, да устояваш на светлината, на радостта, когато знаеш, че гаснеш в светлината, струяща над цветята, асфалта и морето. Да устояваш на времето и по-точно на вечността, скрита в мига. Да си вечен: да те е имало…"

–Макс Фриш


Най-нови книги