"Процесът /оригиналът/" от Франц Кафка | Електронна книжарница Booklover

Процесът /оригиналът/

Език на изданието:
български
Превод от немски:
Година на публикуване
2016
ISBN
978-9549621662
Оформление
Кремена Филчева
Редактор
Любомира Въжарова
Брой страници
288
Корица
Мека корица
Широчина
200 mm
Дължина
130 mm


Абсурдно, кошмарно, гротескно, сюрреалистично… КАФКИАНСКО!

Романът, произвел тази експресивна дума, се нарича „Процесът”, авторът е Франц Кафка, който поставя началото му с прочутото изречение: „Някой очевидно беше наклеветил Йозеф К., защото без да е извършил нищо лошо, една сутрин бе арестуван.“

Нито Йозеф К., нито читателят ще узнаят кой е този Някой и в какво е обвинен К. И героят, и читателят се намират на границата между реално и нереално, между истината и лъжата – в сива зона, която човек трудно може да си представи и която тъкмо поради тази причина внушава страх, несигурност, обреченост.

В „Процесът“ Кафка е провидец на големите престъпления на ХХ век, на терора и преследванията, а и на модерната днешна държава, поставила под наблюдение своите поданици. И въпреки че в романа стават ексцентрични неща, той е напълно, дори до педантизъм реалистичен, макар и в реалност, която не може да бъде дефинирана: кафкианска реалност.

Романът се представя тук на български език за пръв път в превод от неподменения оригинал, като по този начин най-сетне прави възможно възприемането и осмислянето на великата творба в нейния автентичен облик.


Най-нови книги