"София или Началото на всички истории" от Рафик Шами | Електронна книжарница Booklover
24 лв. Коледен панаир
21.60 лв.

София или Началото на всички истории

Автор
Език на изданието:
български
Превод от немски:
Година на публикуване
2017
ISBN
978-9549621709
Оформление
Кремена Филчева
Редактор
Любомира Въжарова
Брой страници
432
Корица
Мека корица
Широчина
200 mm
Дължина
130 mm


Привлекателната София се влюбва в чаровния Карим, но връзката им е невъзможна - тя е християнка, той - мюсюлманин и пътищата им се разделят. Когато обаче Карим е несправедливо обвинен в убийство, тя го спасява, а той обещава дори с риск за живота си да й помогне, ако някой ден и тя изпадне в беда...

Години по-късно, Салман, единственият син на София, преследван по политически причини, намира убежище в Германия. Там среща италианката Стела и двамата заживяват в Рим. Салман изгражда солидна търговска фирма и като преуспял бизнесмен успява да се впише в западноевропейското общество. Но носталгията го измъчва. Примамен от провъзгласената амнистия за политически емигранти, Салман се връща в родния Дамаск, без да подозира, че му се готви капан... През какви премеждия трябва да мине и как се измъква от него - за всичко това Рафик Шами разказва с шеметното темпо на първокласен шпионски трилър.

Не само ориенталската поетичност буди възхищение в този великолепен роман - той се чете като репортаж от едно пътуване, простиращо се от следвоенните години в Сирия до началото на Арабската пролет. Чрез главния герой Салман, който попада в полезрението на тайните служби и изпитва на гърба си цялото насилие на корумпираната сирийска диктатура, книгата оглежда внимателно процесите в сирийското общество и хвърля светлина върху причините за днешните сътресения в него.

„Ако Рафик Шами не съществуваше, трябваше да го измислят."
–Франкфуртер Алгемайне Цайтунг

„Не нихилизмът, а любовта е основната движеща сила в този прекрасен роман."
–Ди Цайт

„В „София или Началото на всички истории" сладкодумието на автора се усеща направо физически - като езиков деликатес."
–Франкфуртер Рундшау


Най-нови книги