14 лв. Книжна есен
12.60 лв.

Скиталецът

Издателство
Превод от :
Година на публикуване
2020
ISBN
9786192180201
Брой страници
142
Корица
Мека корица


Уистън Хю Одън (1907—1973), определящ себе си като англо-американец, е считан от мнозина за един от най-великите поети на XX век. Одън печели възхищението на публиката и критиката с ненадминатата си виртуозност, с умението да борави с всички възможни поетични форми, с комбинирането на поп култура, актуални събития и жаргонен език, а също и с широтата на интелекта си, постигната благодарение на досега му с необикновено многообразие от литература, изкуство, социални и политически теории.

Настоящият сборник съдържа 30 от най-прочутите стихотворения на Одън, както и две негови знакови есета.

***

Няма значение защо Одън е прекосил Атлантика и е станал американец. Важното е, че е успял да слее двата варианта на английския език и да се превърне в... нашия трансатлантически Омир.
—Йосиф Бродски

Одън не се вписва никъде. Одън не е джентълмен. Одън не пише и не съществува според известните закони... Одън е чудовище.
—Джефри Григсън

Напълно оправдано е да наречем средата на XX век „Ерата на Одън". Не само защото той е толкова успешен и доминиращ поет, но и защото е преминал през всичките противоречиви идеологически етапи - от Маркс до Господ.
—Карл Шапиро


Най-нови книги