"Барнабо от планината" от Дино Будзати | Електронна книжарница Booklover
14.00 лв.

Описание

„Бàрнабо от планината“ (1933) е първата книга на Дино Будзати (1906 – 1972) – майстор на кратките форми („Шейсет разказа“, „Коломбър“, „Трудни нощи“) и автор на знаменития роман „Татарската пустиня“, на нетипичните детски истории „Чутовното нашествие на мечките в Сицилия“ и „Тайната на Старата гора“, както и на комикс, либрето и стотици статии в печата. Освен журналист в миланския вестник „Кориере дела сера“ Будзати цял живот е и талантлив художник, и запален планинар – в „Барнабо“ отрано се виждат и публицистичният му нюх, и артистичната чувствителност, и благоговейната любов към Доломитите от родния му край.

Планината е свят на малословни мъже и красноречива природа, в който грешките струват скъпо. Животът на Барнабо, млад горски стражар, върви безметежно между величествените върхове до деня, когато той се оказва пред избор, който не е готов да направи. Целият му житейски път след това е устремен към завръщането в тази повратна точка. Но какво ще бъде правилно и възможно за него след време, ако наистина успее да се добере до там?

Отзиви:

Писател, напомнящ на ранния Олдъс Хъксли в несантименталния начин, по който е наясно със самотата на човека и с преброените му дни.

–The New York Times

Ако „Татарската пустиня“ е вдъхновена от самотата, в която Будзати се намира като журналист в своята стаичка в редакцията на „Кориере дела сера“, то в „Барнабо от планината“ е събран целият му възторг пред величието на планината. Освен хората душа сякаш носят и дърветата, потоците, вятърът и голата скала...

–Libero Libro

Великолепен билдунгсроман, който преосмисля и разширява границите на жанра.

–El Cultural


Разтърсващият ефект в писането на Будзати се дължи на способността му да предизвиква смут чрез яснота и прозрачно

Семплият му, добре премерен стил винаги крие някакъв праг, отвъд който следва безпокойството; някакъв пробив на неочакваното в реалния свят.

–Revista de libros


Подобно на по-голямата част от творчеството на Будзати, „Барнабо от планината“ излъчва тревожност и магия... И тук, както в „Татарската пустиня“, гора и пустош са едновременно реални и символични, а героят очаква повече от онова, което съдържат.

–Barcelona Review


За Будзати животът е мълчаливо чудовище, което ни разрушава, докато ни убеждава, че всичко си е както винаги е било и имаме пълен контрол над себе си.

–Observador

Барнабо от планината

Издателство
Превод от :
ISBN
978-619-7596-04-5
Оформление
Кирил Златков
Редактор
Кети Иванова, Георги Мичев
Брой страници
160
Корица
Мека корица


Най-нови книги