"Споменъ отъ Пловдивъ" от Димитър Райчев | Електронна книжарница Booklover

Споменъ отъ Пловдивъ

Издателство
Година на публикуване
2020
ISBN
978954262009
Брой страници
128
Корица
Мека корица


Евмолпия, Филипополис, Пулпудева, Пълдин, Филибе, Пловдив... Това са само част от известните имена на града.

Първите заселвания по тези места датират отпреди 8000 години. Този факт превръща Пловдив в най-стария жив град в Европа. По непрекъснатост на обитаването той е сред шестте най-стари града в света.

За Пловдив се знае, че е космополитен град, приютил от дълбока древност различни етноси и религии. Тук са живели траки, ромеи, сирийци, персийци, турци, евреи, арменци.

Градът на седемте тепета е известен с великолепните археологически обекти от Античността (Античния театър, Римския стадион, Форума), с резервата „Старинен Пловдив“, с приказния квартал „Капана“, с прекрасните паркове, църкви, джамии, галерии, с най-дългата пешеходна главна улица, с река Марица. В Пловдив за първи път е отбелязан Празникът на славянската писменост и култура, тук е поставено началото на българския професионален театър, на българското книгоиздаване, тук е провъзгласено Съединението на България, тук се провежда и Първото българско изложение.

В града се организират и провеждат стотици прояви, свързани с изкуството и културата, защото тук живеят и творят изключителни художници, писатели, преводачи, журналисти, актьори, музиканти и танцьори. Съвсем закономерно Пловдив беше първият български град, избран за Европейска столица на културата през 2019 г.

Всяка година Пловдив привлича десетки хиляди туристи от цял свят.

Книгата е един спомен за града и хората, който ще ви върне близо век назад. Сигурно ще разберете и защо девизът на Пловдив е древен и вечен.


Най-нови книги