"Страната на хилядите желания" от Андре Мороа | Електронна книжарница Booklover
13.98 лв. Онлайн панаир на книгата
11.88 лв.

Страната на хилядите желания

Превод от френски:
Година на публикуване
2020
Илюстратор
Тоня Горанова
ISBN
9786197350890
Брой страници
98
Корица
Мека корица


"Ах, колко е досадно всичко! – помисли си Мишел, слагайки глава на възглавницата.

– Как бих искала да се върна в Страната на хилядите желания!"

Вълшебното кралство на феите съществува и на входа му гарванът Смутензасрамен – с очила на клюна и черно вълнено таке, подлага бъдещите феи на изпит. Ако сбъркат по аритметика или граматика, то сигурно е, че ще влязат във Вълшебната гора и после ще ги пратят при гардеробиерката – госпожица Небесна, да им скрои рокля от пет различни материи: чисто небе, синьо небе с бял облак, залез слънце (във всички нюанси), изгрев слънце и звездно небе.

Така се случва със 7-годишната Мишел от повестта на Андре Мороа „Страната на хилядите желания“, която за първи път излиза у нас в самостоятелно издание. Творбата е позната и любима на няколко поколения български деца в превода на Анна Сталева и с илюстрациите на Тоня Горанова от публикуваната преди 40 години книга, в която присъства и друго обичано произведение за деца от Мороа – „Лападунди и тънкофини“.

Мороа пише приказката в дар за дъщеря си и кръщава героинята си именно на нея. Десетилетия по-късно малката Мишел Мороа ще порасне и на свой ред ще стане писателка като баща си.

Инициатор за новото издание на „Страната на хилядите желания“, което залага на същия превод и илюстрации, е издателство „Лист“. То го включи в нашумялата си и награждавана поредица „Детски шедьоври от велики писатели“, където вече присъства „Лападунди и тънкофини“. Специално за настоящата книга Тоня Горанова оцвети старите черно-бели рисунки и добави десетки нови.

В Страната на хилядите желания гъмжи от познати и непознати момиченца и момченца. Там са дори две от приятелките на Мишел от училище и братята ѝ. Единствените възрастни на това приказно място са г-н Точенудар и „нашата безумна и очарователна кралица”, която забравя толкова бързо, че започва едно изречение, а го завършва с друго, преобразява мебелите си светкавично, а когато измагьосва бонбони, забравя да почерпи с тях.

Според замисъла на Андре Мороа можеш да останеш в Страната на хилядите желания само докато навършиш 12 години, единственият начин да попаднеш там след това е само с книгата.


Най-нови книги