"Смехът. Есе за значението на комичното" от Анри Бергсон | Електронна книжарница Booklover

Смехът. Есе за значението на комичното

Издателство
Превод от френски:
Година на публикуване
2020
ISBN
9786197500134
Брой страници
150
Корица
Мека корица


Френският философ Анри Бергсон (1859 - 1941) е сред най-влиятелните представители на интуитивизма и философията на живота. Познат е на българския читател от публикуваните у нас преводи на ключовите му творби: Творческата еволюция (1996), Материя и памет (2002), Двата източника на морала и религията (1993), Опит върху непосредствените данни на съзнанието (2004).

В творчеството на Бергсон обаче има и едно изследване, посветено изцяло на естетическата проблематика - Смехът. Есе за значението на комичното (фр. изд. 1900). В него авторът разкрива своето разбиране за комичното, като анализира човешката същност, връзката между индивидуалното и общественото, природата на изкуството, спецификата на естетическото възприятие и определя основните способи за получаване на комичен ефект.

„Попитали един човек защо не плаче по време на някаква проповед, докато всички останали ронели сълзи, а той отвърнал: „Не съм от тази енория". Това, което този човек е мислил за сълзите, би било още по-вярно за смеха. За колкото и искрен да го смятат, смехът крие в себе си една задна мисъл за съглашение, бих казал дори за заговор с другите смеещи се - реални или въображаеми."

Анри Бергсон


Най-нови книги