"Градът или Между Изтока и Запада ХIV-ХVII век" от Йордан Велчев | Електронна книжарница Booklover

Градът или Между Изтока и Запада ХIV-ХVII век

Издателство
Език на изданието:
български
Година на публикуване
2005
ISBN
954 491 16 69
Брой страници
744
Корица
Твърда корица


Чрез историята на балканския имперски град (Пловдив) книгата изследва събитията, случили се във все още общите векове на Изтока и Запада, на Османската империя и Западна Европа между ХIV и ХVII в.

Градът умее да разказва истории. През вековете се натрупват много разкази – за завоеватели и местни занаятчии, за градежи на храмове, за разрушени крепости и мостове, за пътешественици, които са минали за ден-два през тези територии и после са описали подробно всичко – и нравите, и жените, и птиците, и пътищата... От един разказ тръгва друг. Той пък дава началото на следващ. Затова е трудно да се хванат дирите на всички тези истории, да се обединят и да се разкажат наново. Йордан Велчев обаче го прави.

Книгата може дори да бъде учебник по социология и антропология, макар целта ú да не е такава. Но може да се чете и като роман. И въпреки че всичко това става на фона на един град, книгата не описва само историята на Пловдив. Просто защото разказите водят към други територии – през Пловдив минава не само пътят към Йерусалим, но и пътищата към Рим и Константинопол.

Това е книга за човека на Изтока и Запада, съвкупност от историите на различни, но съществуващи заедно в единен свят народи, религии, езици и култури през столетията до началото на разрива между източния и западния тип цивилизация.

Епоха, предхождаща – и всъщност обуславяща – раждането на нациите, познанието за която обяснява и съвременния свят на дълбоко нарушено единство.

Оля Стоянова


Най-нови книги