"Яворов. Диалектики и алхимии" от Албена Хранова | Електронна книжарница Booklover
3 лв. Оналайн панаир на книгата
2.55 лв.

Яворов. Диалектики и алхимииТази книга категорично не се отнася само към творчеството на Яворов, въпреки че в идеалния недостижим случай тя би могла да служи като вторична лиитература, подпомагаща подготовката на кандидат-студентите, доколкото в нея се съдържат много интересни анализи със запазената марка на авторката. Наред с това изследването дава задълбочен преглед на критическте погледи към Яворовото творчество, конструира един несбъднат диалог между критиците, намращи се в противоречие не само помежду си, но често и със самите себе си.

Албена Хранова наблюдава как интерпретаторте на поета през всичките години до днес се мъчат да изнамерят някакъв обект, за да го представят като център на Яворовия космос. Тези усилия биха могли да се представят според формулата, че всеки алхимически обект може да се превърне в център на алхимическия космос.

Препоръчва се не на онези кандидат-студенти, които просто искат “да влязат където трябва”, а на другите, които са склонни да четат и да си задават въпроси.


Най-нови книги