"Кралицата на пустинята" от Гертруд Бел | Електронна книжарница Booklover
19 лв. Онлайн панаир на книгата
16.15 лв.

Кралицата на пустинята

Издателство
Превод от английски:
Година на публикуване
2020
ISBN
978-619-7300-91-8
Оформление
Добродана Попова
Редактор
Милена Александрова
Брой страници
280
Корица
Мека корица


„Вълнуващ разказ за живот изпълнен с приключения, с огромно историческо значение“

 

Историята на Гертруд Бел е една от най-вълнуващите истории за жените пътешественички през XIX век. Тя е личност, изпреварила времето си, пример за приключенски дух в свят, в който всички привилегии са достъпни за мъжете. Бел учи нова история в Оксфорд в епоха, когато за жените това е било невъзможно. Дипломира се с отличие и проявява жив интерес към политиката.

Тя е запален пътешественик и изследовател, пътуванията ѝ я отвеждат в Персия, Сирия, Ирак и по-надалеч. Бел описва пътуванията си в книги, писма и дневници. По време на своите изследователски пътувания тя се занимава с археологическа и картографска работа. През Първата световна война Бел е вербувана да работи за британското разузнаване и по-късно става съветник на краля на Ирак. През това време Гертруд Бел неуморно организира кампании в подкрепа на правото на образование на жените, основава Националния исторически музей на Ирак и е наградена с Ордена на Британската империя за дипломатическата си работа.

 

 

„Гертруд Бел е откривател и изследовател, без чиято намеса днешните страни от Близкия изток едва ли щяха да са такива каквито ги познаваме“  


Най-нови книги